Opera Nedir? Tarihçesi , Bölümleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Opera Nedir Tarihçesi , Bölümleri ve Çeşitleri Nelerdir
Opera Nedir Tarihçesi , Bölümleri ve Çeşitleri Nelerdir


Opera Nedir? Tarihçesi , Bölümleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Opera teatral ögeleri de kullanan, müzik temelli bir temsildir. Operalarda kullanılan müzik, en yüksek bilgilerle inşa edilmiş, neredeyse üzerine müzik mühendisliği hassasiyeti ile meydana getirilmiştir. Batı müzik kültürünün temel geleneklerinden biridir. Operalar tıpkı tiyatrolar gibi bir dönemi ya da olayı yansıtırlar ancak bunu müzikli bir söylev eşliğinde gerçekleştirirler. Opera sahnesinde de kostüm ve dekor tıpkı tiyatroda olduğu gibi bir önem taşır. Işıklar teatral kullanım içindedir. Çok sesli düzenlenen Opera, tıpkı tiyatro gibi konusu ve biçemlerine yönelik sınıflandırılırlar.

Operanın Tarihçesi

16. yüzyılda Rönesans hareketleri ile ortaya çıkmıştır. İlk ortaya çıktığı dönemlerde, şenliklerde (düğün vb.) ortamı neşelendiren Opera teatral unsurları kullanmamakta, belirli bir konu çerçevesinin yalnızca beş sesli bir müzik dinletisi şeklindeydi. Daha sonra bu müzikal seslendirmelere teatral unsurlar da eklenmek üzere, Opera sanatının son şekli meydana gelmiş oldu. Artık Opera, müzikal dinleti ile rol almanın birleştiği bir sahne sanatı halini almıştı. Opera sanatçıları artık dile getirdikleri hikâyeye uygun rollere bürünerek bir çeşit tiyatro canlandırması içindeydiler. Sahne unsurlarının hepsi operaya dâhil olmuştu ve ayrıca ek olarak müziğe eşlik edecek bir de orkestraları vardı. Opera bu anlamda antik yunanda gerçekleştirilen sahne sanatlarına köken oluşturan gösterilere de oldukça yakındır. 

Operanın Yapısı ve Çeşitleri

Operalar genellikle konularını trajedilerden alır. Klasik sanatların yüksek zümreden bahis örneği operada hala sürmektedir. Genellikle karşılıksız aşk, umutsuzluk vb temalar üstünden insanın başından geçenler konu edilir. Ve operalar iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda hikâye sözlü biçimde seyirciye aktarılır. İkinci kısımda ise müzikal yapı devreye girer. Operalarda başlıca unsurları uvertür, resitatif, arya, koro, final ve baledir.  Konusu bakımından ise iki çeşit opera bulunur. Acıklı konuları işleyen operalara sadece opera olarak ad verilirken, konusuna komik unsurları da dâhil eden operalara opera komik denilmektedir. 

Tarihin En Büyük 9 Opera Sanatçısı

Yetenekleri, sesleri ve performansları ile  iz bırakmış opera sanatçılarına kısa bir bakış atalım. 

1. Maria Callas

Yunan-Amerikan asıllı Callas, 20. yüzyılın en büyük soprano sanatçılarından biridir. Özellikle Verdi ve Puccini'nin eserlerinde gösterdiği olağanüstü performanslar, ona "Prima Donna" unvanını kazandırmıştır. 


Tosca (Puccini)
Norma (Bellini)
La Traviata (Verdi)

2. Luciano Pavarotti

Luciano Pavarotti, tenor denilince akla gelen ilk isimlerden biridir. İtalyan tenor, kendine has sesi ve sahnedeki güçlü duruşuyla operanın altın çağını yaşatan sanatçılardan biridir. Pavarotti, özellikle Verdi ve Puccini'nin eserlerinde kendini gösterdi ve dünya çapında bir üne kavuştu.


La Bohème (Puccini)
Aida (Verdi)
Tosca (Puccini)

3. Enrico Caruso

İtalyan tenor, 1900’lü yılların başında Edison’un fonografına kaydedilen ilk büyük opera sanatçılarından biri olarak tarihe geçmiştir. Özellikle verimli kariyeri ve mükemmel sesi ile halk arasında büyük bir popülarite kazanmıştır.

Cavalleria Rusticana (Mascagni)
Rigoletto (Verdi)
Tosca (Puccini)

4. Joan Sutherland

Avustralyalı soprano Joan Sutherland, operada bel canto tekniğinin en büyük temsilcilerinden biri olarak kabul edilir. Zengin ses tonuyla dikkat çeken Sutherland, operada zarif ve özgün yorumlarıyla tanınır. Aynı zamanda Rossini ve Donizetti'nin eserlerinde sergilediği olağanüstü performanslar, onun opera tarihindeki yerini sağlamlaştırmıştır.


Norma (Bellini)
Lucia di Lammermoor (Donizetti)
Il Barbiere di Siviglia (Rossini)

5. Birgit Nilsson

İsveçli soprano Birgit Nilsson, özellikle Wagner'in eserlerinde gösterdiği performanslarla tanınır. Nilsson, güçlü ses tonu ve teknik yeteneğiyle Wagner’in büyük operalarındaki başrol karakterlerini etkileyici bir şekilde canlandırmıştır. 

Die Walküre (Wagner)
Tristan und Isolde (Wagner)
Turandot (Puccini)

6. Giacomo Lauri-Volpi

İtalyan tenor Giacomo Lauri-Volpi, 20. yüzyılın başında, özellikle Puccini ve Verdi operalarında gösterdiği üstün performanslarla tanınmış bir sanatçıdır. 


Tosca (Puccini)
Aida (Verdi)
La Bohème (Puccini)

7. Kirsten Flagstad

Norveçli soprano Kirsten Flagstad, Wagner’in büyük eserlerinde sergilediği performanslarla öne çıkar. Özellikle "Isolde" karakteriyle tanınan Flagstad, güçlü ve dramatik ses tonu ile Wagner’in karmaşık eserlerini etkileyici bir şekilde seslendirmiştir. 

Die Walküre (Wagner)
Tristan und Isolde (Wagner)
Parsifal (Wagner)

8. Placido Domingo

İspanyol tenor Placido Domingo, opera dünyasında çok yönlülüğü ile tanınır. Hem tenor hem de bariton olarak farklı repertuvarlarda yeteneklerini sergileyen Domingo, aynı zamanda orkestra şefliği ve yönetmenlik gibi alanlarda da başarılar elde etmiştir.

Carmen (Bizet)
Otello (Verdi)
Don Carlo (Verdi)

9. Tullio Serafin

İtalyan şef ve orkestratör Tullio Serafin, operanın yönetiminde büyük bir usta olarak kabul edilir. Serafin, pek çok önemli eseri sahnelemiş ve operanın müzikal yönünü mükemmel bir şekilde yönlendirmiştir.


#buttons=(Kabul Et) #days=(20)

Web sitemizde size daha iyi hizmet verebilmek için çerezler kullanılmaktadır. Çerez Politikası
Ok, Go it!