Akciğerlerin Yapısı ve Görevleri Nelerdir?

 
Akciğerlerin Yapısı Nedir ve Görevleri Nelerdir?
Akciğerlerin Yapısı  Görevleri Nelerdir? 

Akciğerlerin Yapısı Nasıldır?

Akciğerler göğüs boşluğunun her iki tarafında bulunur. Sağ ve sol akciğer olarak tanımlanır. Sağ akciğerimiz sol akciğerimize göre daha büyük ve daha ağırdır. Ortalama sağ akciğerimiz 625 gram ağırlığında sol akciğerimiz 560 gram ağırlığındadır. Akciğerlerimiz plevra adı verilen bir zarla sarılmıştır.

Akciğerler lob adı verilen bölümlere ayrılırlar. Sağ akciğerde üç sol akciğerse ise iki lob vardır. Bu logların da segment denilen küçük bölümleri bulunur ayrıca.

Sağ ve sol akciğer arasında kalbin büyük damarların yemek ve nefes borusunun yer aldığı bölüme mediastinum denir. Doğrudan ulaşılması mümkün olmayan bu bölgenin durumu akciğer kanserli hastalarda büyük önem taşır. Şayet kanser hücreleri mediastunuma kadar ilerlemişse yada buradaki lenf bezleri kanser nedeni ile büyümüşlerse biraz daha zorlaşır cerrahi müdahale. 

Akciğerlere hava taşıyan yollara bronş adı verilir. Gırtlağın hemen altından başlayan trakea (ana nefes borusu) 10-12 cm uzunluğunda bir tüptür. İkiye ayrılarak sağ ve sol ana bronşları meydana getirir. Sol ana bronş sağa  göre daha dardır ve daha yapay seyirlidir. Soluk borusuna kaçan yabancı cisimlerin çoğu kez sağ akciğere gitmesinin nedeni sağ tarafın büyük olmasıdır.

Bronşlar hep ikiye bölünmek sureti ile dallanırlar ve her bölümde de çapları biraz daha incelir. Bronşların küçük olanlarına bronşiol denir. Bronşiollerin duvarlarında alveol denen hava kesecikleri vardır. Bunların sayısı 300 milyon civarındandır. Kan ile hava arasındaki gaz değişimi alveollerle olur.

Akciğerlerin Görevi Nelerdir?

Akciğerlerin esas görevi, havadaki oksijeni almak ve vücutta meydana gelen karbondioksit ise atmaktır.Bu olayın sürekli olarak yapılması gerekir, çünkü organizma için çok önemli bir madde olan oksijenin vücutta herhangi bir deposu yoktur.   

Normal bir insan istirahat halinde iken her gün en az 10.000 litre kadar hava alıp verir. Bronşların görevi bu havayı   gaz değişiminin olduğu alveollere kadar taşımak ve bu arada da havada bulunabilecek toz, mikrop....gibi zararlı maddelerin alveollere kadar ulaşmasını önlemektir. Akciğerler dış ortam ile sürekli temasta olan tekiç organımız olduğu halde içinde hiç mikrop bulunmaz. Bu, akciğerleri koruyan mükemmel bir savunma mekanizmasının varlığını gösterir.

Akciğerler aynı zamanda vücudumuzun en fazla kan alan organıdır. Kalp tarafından dakikada 5-6 litre kan akciğerlere pompalanır. Oksijeni az karbondioksit fazla olan ve nöz kan [kirli kan],alveoller den geçerken oksijen alıp karbondioksidi vererek arter kanı[temiz kan]halini alır. 

Akciğerleri Korumak İçin 

Nefes Teknikleri

Hava Kirliliğinden Kaçınma 

Akupunktur ve Akupresür

Aktif ve Pasif İçicilikten Kaçınma 

YASAL UYARI: Sağlık Makaleleri Çeşitli Kaynaklardan derlenen Bilgiler Işığında Kaleme alınmış olup Hiç Bir Şekilde Tedavi Yöntemi İçermemektedir. Sağlık Konularında Her Zaman Doktorlarınıza Danışarak Tedavi Yöntemlerini Uygulayınız. Sitemiz Bu Konuda Hiiç Bir sorumluluk Kabul Etmez. 

#buttons=(Kabul Et) #days=(20)

Web sitemizde size daha iyi hizmet verebilmek için çerezler kullanılmaktadır. Çerez Politikası
Ok, Go it!